Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Gherghița, jud. Prahova: Cruce de pomenire

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce de pomenire

Județ:

Prahova

Localitate:

Gherghița

Unitate administrativ-teritorială:

Gherghița

I.D.:

ID-01

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Descriere:

Cruce fără piua vizibilă și fără acoperiș, având dimensiunile: înălțimea – 210 cm, lățimea brațului transversal – 100 cm, lățimea stâlpului – 40 cm, grosimea stâlpului – 30 cm. Decorată pe fața anterioară cu un medalion în care a fost încastrată o iconiță de lemn, medalionul este înconjurat cu o inscripție inelară încadrat de alte trei medalioane cu rigle în ele și între ele. Se găsesc inscripții excizate pe trei laturi și inscripție incizată, de dată recentă, pe fața posterioară. Crucea este adăpostită de o construcție de lemn (R. Crețeanu, fișă monument nr. XXIX.78, Arhiva Institutului Național al Patrimoniului, fond D.M.I.).

Prezintă urme vechi de var pe spate, pe cantul din dreapta și stânga. La bază are un semn care indică faptul că piatra a fost refolosită. Scrisul de pe spate prezintă urme de var alb care suprapune unul roșu. Pe brațul din dreapta față are inscripții în caractere latine, iar pe cel din stânga față are inscripții în caractere chirilice. Partea din față are 3 medalioane circulare pe brațele transversale conexate medalionului central, cu linia centrelor formând un triunghi isoscel. Medalionul central are diametrul mai mare decât al medalioanelor exterioare, are inscripție inelară slavonă și, în centrul său, un dreptunghi, iar partea din spate are 3 medalioane dispuse pe brațe și cap. Crucea a avut icoană. Pe spatele piciorului există o inscripție cu caractere latine.

Inscripții:

Caractere chirilice şi latine. Pe faţa principală, inscripţia este alcătuită din 14 rânduri.
Pe faţa laterală dreaptă: [Această sfântă cruce rădicatu-s-au d[…] într-acest loc [!] vad[…]].
Pe faţa laterală stângă: [Pomeani G[ospod]i[…]]. Colţul inferior drept: [7138] (1630).

Share Post :

Leave a Reply