Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Fântânele, jud. Prahova: Cruce

Descriere:

Crucea de tip latin nu are capitel. În partea superioară a coloanei, pe cap, are reprezentate motive geometrice ce pot înfățișa un acoperiș stilizat. Celelalte motive decorative constau în medalioanele circulare tangente, cu linia centrelor formând un triunghi isoscel. Medalionul central are diametrul mai mare decât al medalioanelor exterioare, iar în centrul său există o rozetă. Fiecare medalion exterior are inscripționate în interior caractere chirilice: în cel din partea superioară a coloanei (1), cu un text aproape ilizibil, se distinge litera [C], probabil este sintagma IC, în interiorul celui de pe braţul drept (2) – [HN] (?), iar în cel de pe braţul stâng (3) – [KA].

Pe picior se poate observa o inscripție cu un text deteriorat, fără a se putea descifra. Pe spate nu există niciun fel de reprezentare, dar se pot observa mai multe cavități, dintre care una este de mari dimensiuni. Crucea este situată pe marginea drumului, cu fața spre acesta. Este văruită cu alb.

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce de pomenire

Județ:

Prahova

Localitate:

Fântânele

Unitate administrativ-teritorială:

Fântânele

I.D.:

F-001

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply