Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Treflată | Călugăreni

Localitate: Călugăreni
Județ: Prahova
Reper geografic Se află în partea de centru-nord a localității Călugăreni, pe un drum paralel cu DJ102R, la circa 500 de metri nord de Biserica „Sfântul Nicolae”, în interiorul unei troițe, lângă o fântână.
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului
Stare de conservare: Bună
Riscuri și amenințări: Alunecări de teren
Data documentării: 7/6/2017
Observații: Crucea datează din aceeași perioadă cu fântâna. Se află în interiorul unei troițe din lem acoperită cu tablă.
Tipologie cruce: Treflată
Descriere: Cruce treflată. Pe cap are incizată o cruce și este inscripționat cu litere latine textul „I/S” de o parte și alta a acesteia. Crucea incizată este așezată pe o bază piramidală pe care este inscripționat textul „HR”. Sub această bază este inscripționat: „ACEASTA/CRUCE”. Pe brațul drept: este reprezentată o cruce ca cea de mai sus, iar de o parte și de alta este scris „NI/HA”. Stânga: este reprezentată o cruce ca cea de mai sus, iar de o parte și de alta este scris „APIE/CA”. În centru, este un medalion format din două cercuri concentrice, cu motiv solar curbiliniu la exterior și cu o cruce cu raze în fundal la interior. Pe picior este următorul text: „SARIDICA/T•DEISPH ASTEFA/N CÎRLANU/CU SOIU/LU LIN/A…/MARIEA [...]” care se continuă în jos. Pe partea stângă și dreaptă a piciorului se poate vedea, de asemenea, text. Inscripțiile sunt redate cu caractere latine. Crucea a fost vopsită cu argintiu. Se află într-o stare bună de conservare.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 130 cm; Lățime (l)= 27 cm; Grosime (Gr.)= 22 cm; Lungime brațe (L. br.)= 90 cm; Lățime brațe (l. br.)= 27 cm; Grosime Brațe (Gr. Br.)= 22 cm Medalion: Diametru= 26 cm.
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere latine. Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L. r.)= 23, 5 cm; Înălțime literă (h. li.)= 4,5 cm

Share Post :

Leave a Reply