Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Latină | Mizil

Localitate: Mizil
UAT: Mizil
Județ: Prahova
Adresă: DC76A
Reper geografic Crucea se află la periferie, în sudul orașului Mizil, la cca 140 de m sud de calea ferată, la cca 750 m est de DJ102D, la 130 de metri nord de DC7A, în zona Capelei Filofteea, lângă o fântână.
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului
Orientare: N-V
Riscuri și amenințări: Eroziune
Data documentării: 4/28/2017
Observații: Face parte dintr-un grup de patru cruci iar alături este o cruce separată adăpostită într-o capelă. Crucile sunt datate în perioade diferite.
Tipologie cruce: Latină
Descriere: Cruce de tip latin cu un capitel în formă de trunchi de piramidă (dispus invers) și are incizată data precum și un motiv acvatic (valuri), un simbol al vieții, dispus rectiliniu. Corpul crucii este decorat cu patru medalioane circulare tangente care formează, cu linia centrelor, un triunghi isoscel. Medalioanele exterioare au tetragrame, iar medalionul central este decorat cu un motiv solar. Piciorul este incripționat cu un text în chirilică dispus pe patru rânduri. Restul inscripției este acoperită de cimentul în care este prinsă crucea. Starea de conservare este medie.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h)= 78 cm; Lățime (l)= 10 cm; Grosime (Gr.)= 17-20 cm; Lungime brațe (L. br.)= 64 cm; Lățime brațe (l. br.)= 27 cm; Grosime brațe (Gr. Br.)= 17 cm
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere latine: „DUMITRU SI/MION ANDRE/IU GRIGORI/”. Prezintă inscripții pe capitel (posibil anul 1802?); pe brațul superior „ISKA”; pe brațul din partea stângă „NI”, pe brațul din partea dreaptă „KA”, iar pe picior prezintă o inscripție în chirilică, aproape ilizibilă. Dimensiuni: Lungime rând (L. r.)= 23 cm; Înălțime literă (h. li.)= 4 cm.

Share Post :

Leave a Reply