Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Cruce | Latină | Călugăreni

Localitate: Călugăreni
Județ: Prahova
Reper geografic Crucea se află în extremitatea sudică a satului Călugăreni, în cimitirul din localitate, la cca 685 metri vest-sud-vest de intrarea DJ102R în sat și la cca 574 metri sud de Biserica „Sfântul Nicolae”.
Tip de proprietate: Proprietate publică a Statului
Orientare: NE-SV
Stare de conservare: Precară
Riscuri și amenințări: Eroziune, alunecări de teren, vandalism
Data documentării: 6/29/2017
Observații: Crucea se află în spatele altei cruci, la aproximativ 40 cm. Face parte dintr-un grup de cinci cruci situate la marginea cimitirului, aproape de drumul care duce spre câmp. Pe harta topografică militară și pe planul director de tragere sunt marcate cruci în interiorul sau la marginea cimitirului, nu însă pe locul identificat pe teren.
Tipologie cruce: Latină
Descriere: Cruce de tip latin. Este mutilată, lipsindu-i câte o parte din cap și din brațul stâng. Pe partea frontală: pe cap se află un medalion (1) cu inscripția „IS”; pe brațe, în dreapta este un medalion (2) cu o inscripție greu lizibilă; în stânga este un medalion (3) cu inscripția „K”; în centru este reprezentat un medalion (4) de dimensiuni mai mari în interiorul căruia este reprezentat un simbol floral. Pe partea superioară a piciorului este medalionul (5) cu inscripția „HI”. Sub acesta se desfășoară textul inscripției. Pe spate este un medalion de dimensiuni mari, pe mijlocul brațelor, în interiorul căruia este reprezentat un motiv floral. Pe latura din dreapta, pe braț și picior sunt inscripții latine. Pe latura din stânga, pe picior există text iar brațul lipsește. Se află într-o stare precară de conservare.
Dimensiuni: Cruce: Înălțime (h) păstrată= 87 cm; Lățime (l)= 25 cm; Grosime (Gr.)= 18 cm; Lungime brațe (L br.)= 49 cm; Lățime brațe (l. br.)= 26 cm; Grosime brațe (Gr. Br.)= 18,7 cm Diametru arc spate= 28 cm Medalioane: Diametru (d.) M1= 19 cm; Diametru (d.) M2= 18 cm; Diametru (d.) M3= 18 cm; Diametru (d.) M4= 20,6 cm; Diametru (d.) M5= 19,7 cm.
Inscripții: Crucea are inscripții cu caractere latine. Braț: „ANU/1906/VETIA/RIE 20”, 4 rânduri: Dimensiuni inscripții: Lungime rând (L. r.) = 14 cm, Înălțime literă (h. li.) = 4 cm. Fața: 4 ½ rând: Lungime rând (L. r.) = 20 cm, Înălțime literă (h. li.) = 6 cm. 5 rânduri, greu descifrabil. Picior: ilizibil. Lateral dreapta: Lungime rând (L. r.)= 16 cm, Înălțime literă (h. li.) = 6 cm, greu descifrabil; Lateral stânga: 8 rânduri: Lungime rând (L. r.) = 15 cm, Înălțime literă (h. li.)= 5 cm.

Share Post :

Leave a Reply