Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Conferința „Patrimoniu la Răscruce 2018”

Conferinţa de diseminare a rezultatelor proiectului „Patrimoniu la răscruce – Digitizarea crucilor de piatră, a monumentelor de eroi şi a peisajelor istorice din nordul şi vestul judeţului Prahova”, obţinute în 2018, a avut loc vineri, 16 noiembrie 2018, de la orele 10.00, la Ploieşti, în Sala de Consiliu a Inspectoratului Şcolar Judeţean / Casa Corpului Didactic (Str. Democraţiei, nr. 35).

În prima parte a evenimentului, după cuvintele de deschidere din partea inspectorului şcolar general adjunct al ISJ Prahova, Horia Victor Toma, şi a decanului Facultăţii de Istorie, Universitatea din Bucureşti, Florentina Niţu, Liviu Iancu, asistentul coordonator de proiect şi coordonator de programe al Asociaţiei Eurocentrica, şi Marius Streinu, expert în cadrul proiectului şi în Direcţia Patrimoniu Mobil, Intangibil şi Digital din cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului, au prezentat pe larg rezultatele înregistrate şi importanţa metodelor alternative de digitizare şi cercetare a patrimoniului imobil. Reprezentanţii partenerilor instituţionali au oferit diverse perspective asupra acţiunilor derulate şi a importanţei locale a patrimoniului cultural digitizat.

În a doua parte a evenimentului, cei prezenţi au participat la o dezbatere alături de membrii instituţiilor partenere cu privire la situaţia actuală a patrimoniului imobil şi la perspectivele de conservare, promovare şi valorificare a acestuia.

De asemenea, au fost decernate distincţii persoanelor şi instituţiilor din judeţul Prahova care au sprijinit punctual derularea proiectului: Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Prahova, Liceul Teoretic Azuga, Colegiul „Ion Kalinderu” Buşteni, Liceul Tehnologic Ceraşu, Colegiul Naţional „Jean Monnet” Ploieşti, Primăria comunei Ceraşu, Fundaţia Culturală „Traian Tr. Cepoiu”, Arhivele Naţionale, filiala judeţeană Prahova.

Invitaţii – specialiştii în gestionarea patrimoniului, cercetători, muzeografi, profesori, preoţi, cadre militare, studenţi, elevi – au putut viziona de asemenea şi expoziţia de desen colaborativ „Elevii despre patrimoniul la răscruce, în 30 de minute”, conţinând desene făcute pe grupe de elevii Liceului Teoretic Azuga şi Colegiului „Ion Kalinderu” Buşteni.

Conferința „Patrimoniu la Răscruce 2017”

Asociaţia Eurocentrica, în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova şi Asociaţia Convergenţe Europene, a organizat în data de 17 noiembrie 2017, începând cu ora 10:30, conferinţa de finalizare a proiectului “Patrimoniu la răscruce – Digitizarea crucilor de piatră şi a monumentelor de eroi din Primul Război Mondial din judeţul Prahova”, derulat în perioada martie-noiembrie 2017.

Evenimentul a avut loc în Sala de Consiliu a Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, Casa Corpului Didactic (str. Democraţiei, nr. 35, Ploieşti), şi a fost deschis de către Inspectorul Şcolar General Prahova, Nicolae Angelescu.

Rezultatele proiectului au fost prezentate de către coordonatorul proiectului, Bogdan Şandric (Institutul Naţional al Patrimoniului), asistentul coordonator de proiect, Liviu Iancu (Asociaţia Eurocentrica) a vorbit despre importanţa protejării crucilor de piatră şi a monumentelor de eroi iar Oana Borlean, analist în Direcţia Patrimoniu Mobil, Intangibil şi Digital din cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului, a prezentat metode alternative de digitizare şi cercetare a patrimoniului mobil (3D, Reflectance Transformation Imaging).

Programul a continuat cu înmânarea distincţiilor pentru sprijinul acordat în cadrul proiectului şi s-a încheiat cu o dezbatere despre situaţia actuală şi perspectivele de conservare şi valorificare a patrimoniului cultural şi istoric. La acest eveniment au luat parte specialişti în gestionarea patrimoniului, cercetători, muzeografi, profesori şi alte persoanele interesate de conservarea şi promovarea patrimoniului.