Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Călugăreni, jud. Prahova: Monument eroi

Descriere:

Monumentul are formă de obelisc și se află pe o bază patrulateră care are reprezentată pe latura principală imaginea unei puști încrucișate cu o spadă, deasupra cărora se află o cască militară. Baza patrulateră se află pe un trapez cu patru trepte. La capătul de sus, obeliscul are un capitel patrulater care are pe fiecare latură câte o localitate de pe linia de apărare: Mărășești, Oituz, Dragoslavele, Carpați – așa cum se desfășoară ele din față spre dreapta. Pe toate cele patru laturi ale obeliscului și pe laturile bazei sunt inscripționate numele celor căzuți pe 7 plăci de marmură. Pe capitel este amplasat un vultur cu brațele deschise care are o cruce în cioc și o bilă de aluminiu (glob) în gheare. Este împrejmuit cu opt stâlpi legați cu lanț.

Lucrări anterioare de restaurare:

S-au încercat ranforsări ale unor elemente cum este vulturul care este asigurat cu sârmă și în același timp este prins de obelisc cu un suport de metal. Prima treaptă a scării a fost restaurată cu plăci de faianță care între timp au crăpat. Și celelalte trepte sunt crăpate, a treia fiind aproape distrusă.

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Monument eroi

Județ:

Prahova

Localitate:

Călugăreni

Unitate administrativ-teritorială:

Călugăreni

I.D.:

01C

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply