Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Călugăreni, jud. Prahova: Cruce de pomenire

Descriere:

Crucea face parte dintr-un complex de cinci cruci. Se află la marginea cimitirului, aproape de drumul care duce în câmp. Pe capul monumentului este reprezentată o cruce. Pe cap și brațe sunt reprezentate cinci medalioane circulare tangente la medalionul central în punctele de intersecție a două diametre perpendiculare, astfel: cap – medalion (1), braț drept – medalion (2), braț stâng – medalion (3), centru – medalion (4), picior – medalion (5). În interiorul medalioanelor găsim tretragrama dispusă sub formă de romb, astfel: în medalionul (1) este inscripționat [IC], în medalionul (5) – [XC], în medalionul (2) – [НI], în medalionul (3) – [KA] și în medalionul (4) este reprezentată o rozetă.

Pe suprafața crucii sunt inscripționate texte în interiorul unor casete pe față (15 rânduri) și lateral dreapta (5 rânduri, L rând=20 cm, h literă=8 cm) a piciorului și pe partea dreaptă a brațului (2 rânduri, L rând=20 cm, h literă=6 cm), dar și pe capul crucii în partea laterală stânga, aici inscripția fiind ilizibilă. Un alt text inscripționat se găsește pe spatele crucii, pe partea centrală (3 rânduri, L rând=32,5 cm, h literă=6 cm). Textul este scris cu caractere chirilice. Crucea este acoperită de mușchi și este prinsă în piatră.

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce de pomenire

Județ:

Prahova

Localitate:

Călugăreni

Unitate administrativ-teritorială:

Călugăreni

I.D.:

03C

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply