Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Călugăreni, jud. Prahova: Cruce de pomenire

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce de pomenire

Județ:

Prahova

Localitate:

Călugăreni

Unitate administrativ-teritorială:

Călugăreni

I.D.:

C-011

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Descriere:

Crucea se află la marginea cimitirului, pe latura de la intrare, la aproximativ 80 cm de gardul de sârmă, în interiorul unui complex familial. Crucea are patru aripioare: două sus și două sub brațe. Aripioara de sub brațul drept are inscripționat textul: VII B(8) (?). Spate: un cerc (10) în interiorul căruia este reprezentată o floare. Crucea este prinsă într-o bază de piatră de formă dreptunghiulară. Are capitel. Pe latura din spate are un cerc (6) în interiorul căruia este reprezentată o floare. Brațul dreapta față: un cerc (2) în interiorul căruia este inscripționat [NI]; centru: cerc (4) de dimensiuni mai mari având în interior reprezentată o floare; brațul stânga față: cerc (3) în interior [KA]. Brațul dreapta spate: un cerc (7) în interiorul căruia este reprezentată o floare; centru: un cerc (9) în interiorul căruia este reprezentată o floare; brațul stânga spate: un cerc (8) în interiorul căruia este reprezentată o floare. Picior față: în partea superioară un cerc (5) cu [HS] în interior.

Inscripții:

Pe latura din față a capitelului este scris anul 1906 și reprezentată o cruce; pe latura stânga este înscripționată luna și ziua [ianuarie 7]; pe latura dreaptă este înscripționat [ANUΛUI].

Cap:
Pe față are un cerc în interiorul căruia este inscripționat [IS];
Pe latura stângă are următorul text [NOPTII/IOANUA/VA ΛESU];
Pe latura dreaptă se găsește următoarea inscripție [SAUPIO/KATUAO/STASET]. Sub acesta se desfășoară textul [KU VOIASI/AXUTOPUΛ/TATAΛUISI/AΛU FIUΛ/UI]. Sub acest text se află un suport de candelă sculptat de la început.
Pe latura stângă: [AΛEKU/RADA/IOAN:/UȚA: Ș/ERBANU/EΛNKA/ȘIKUTO/ATENE/AURUΛI];
Latura dreaptă text: [EKATEP/PINAAH/OPEANA/SOFNA/MAPIS IE/AΛISADI/ADPEI SA/FIBASILENA (…)/TNKAHAR/ΛAῇΛEU/KDANA/LΛNKUT/NAMBAD].

Share Post :

Leave a Reply