Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Călugăreni, jud. Prahova: Cruce

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce

Județ:

Prahova

Localitate:

Călugăreni

Unitate administrativ-teritorială:

Călugăreni

I.D.:

101

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Descriere:

Complex de două cruci, cea din dreapta este cruce cu pui (nelipite). Crucea principală, mai înaltă ca celelalte două, cu cap și latura stângă cu inscripții, are pe cap o cruce mai mică, spartă mai demult (scoasă din capul crucii). Crucea mică se află în curtea proprietății de lângă complexul de cruci. Față: cap – text ilizibil pe 3 rânduri, braț drept – text greu lizibil 3-4 rânduri, alfabet de tranziție, braț stâng – text greu lizibil 4 rânduri, alfabet de tranziție. Are un medalion central, decorat cu un model curbiliniu solar și care are o cruce în mijloc, peste un model solar. Picior: text pe 14 rânduri, parțial lizibil în zona de jos. Spate: cap – text pe 3 rânduri. Crucea a fost văruită cu albastru pe bordură. Piciorul se termină într-o bază mai mică.

Cruce pui stânga: față, cap – cruce, scris [HS], desenată o cruce și în laterala desenelor [IS], braț dreapta [NI], braț stânga [CA] și un medalion central, decorat cu un model curbiliniu solar și care are o cruce în mijloc, peste un model solar, la fel ca la crucea mare. Picior: 3 rânduri vizibile, partea inferioară e tencuită peste inscripție, pentru că a fost spartă și căzută. Lateral, braț stânga text ilizibil. Partea superioară a piciorului e crăpată.

Cruce pui dreapta: față, cap – cruce, scris [HS], desenată o cruce și în laterala desenelor [IS], braț dreapta [NI], braț stânga [CA] și un medalion central, decorat cu un model curbiliniu solar și care are o cruce în mijloc, peste un model solar, la fel ca pe crucea mare. Picior: 3 rânduri vizibile, partea inferioară e tencuită pentru că a fost spartă și căzută. Lateral, braț stânga text ilizibil.

Ansamblul stă pe două platforme.

Share Post :

Leave a Reply