Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Călugăreni, jud. Prahova: Cruce

Descriere:

Crucea se află la 171 cm de o altă cruce. Față: pe cap există un text în chirilică: [IH] [?]. Sub inscripția aceasta sunt dispuse patru medalioane circulare secante cu medalionul central (arcul medalionului central dispare în perimetrul de intersecție cu medalionul central0. Tetragrama este dispusă în formă de romb, inclusă în medalioane. Deasupra brațelor este un medalion (1), pe brațul drept se găsește medalionul (2) și pe brațul stâng un medalion (3) în care apare inscripția [KA]. Între  medalioanele (2) și (3) se află medalionul (4) cu inscripție inelară în caractere chirilice și cu model nedefinit în centru. Pe picior în partea superioară se găsește medalionul (5) cu monograma [XC].

Sub el se desfășoară textul inscripției. Aceasta are 11 rânduri. Latura dreaptă: cap – are text pe 2 rânduri, braț – text pe 4 rânduri, picior – text pe 13 rânduri, ultimele 2 deteriorate. Latura stângă: cap – text 2,5 rânduri, braț – text pe 4 rânduri, picior – text pe 10 rânduri, ultimele 7 deteriorate. Spate: picior superior – casetă cu text pe 2 rânduri și un sfert. Destul de deteriorată, marginea este spartă, văruită cu alb-albastru. Este prinsă într-o bază de calcar.

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce

Județ:

Prahova

Localitate:

Călugăreni

Unitate administrativ-teritorială:

Călugăreni

I.D.:

C19

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply