Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Călugăreni, jud. Prahova: Cruce

Descriere:

Crucea face parte dintr-un complex de două cruci aflate pe marginea drumului care duce spre Tătaru. Retrasă puțin în spate, se află o troiță în interiorul căreia găsim o cruce de pomenire datată 1919. Crucea are capitel în formă de trunchi de piramidă. Pe față are în centru o cruce, de-o parte și de alta un motiv ce amintește de o ramură de brad. Pe colțuri este decorată cu un motiv de forma unui șir de mici săgeți cu vârful în sus. Toate laturile au acest motiv.

Medalioanele de pe axa verticală sunt tangente la medalionul central, iar cele de pe axa orizontală sunt exterioare, dispuse simetric. Pe cap este incizat un medalionul (1) în interiorului căreia se află inscripția [IC], pe brațul drept un alt medalion (2) și simbolul [NI], pe brațul stâng alt medalion (3) [KA], în mijlocul monumentului se află un alt medalion (4) cu un un motiv rozetă în interior iar pe partea superioară a piciorului este un medalion (5) în care se află inscripționat [XC]. Tetragramele sunt dispuse în formă de romb, în interiorul medalioanelor.

Sub medalioane se desfășoară inscripția pe 11 rânduri. Dreapta lateral: pe braț=2 rânduri de text, pe picior=9 rânduri de text pe primele trei sferturi de sus. Stânga lateral: pe picior=are text dar ilizibil și un număr neprecizabil de rânduri. Pe spate în mijlocul brațelor și pe partea superioară a piciorului unde se află numărul 16 se găsește scris [1860 ATI P16], datarea, pe 2 rânduri.

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce

Județ:

Prahova

Localitate:

Călugăreni

Unitate administrativ-teritorială:

Călugăreni

I.D.:

C18

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply