Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Călugăreni, jud. Prahova: Cruce

Descriere:

Crucea de tip latin a avut un capitel. Pe față are drept decorațiune în relief medalioane circulare exterioare dispuse simetric, cu linia centrelor formând un pătrat. Sunt conexate medalionului central, acesta având diametrul mai mare. În interior, fiecare medalion exterior are inscripționat un grup de caractere chirilice: în interiorul celui din partea superioară a coloanei se poate observa grupul [IC] (Iisus), în cel de pe brațul drept – [NЍ], în cel de pe brațul stâng – [K]”, iar în interiorul celui pe picior – [XC] (Iisus). Medalionul central conține un altul, de dimenisuni mai mici, cu o inscripție dispusă circular între cele două.

Pe întreag fundalul acestor reprezentări se găsesc inscripționate caractere chirilice încadrate într-un chenar, iar sub medalionul de pe picior, aceastea  se desfășoară pe nouă rânduri. Inscripții se mai pot observa și pe lateral-dreapta și lateral-stânga în partea superioară a coloanei, fiecare având câte trei rânduri, la fel și pe picior: un text de zece rânduri în lateral-dreapta și unul de 17 rânduri în lateral-stânga. Lateralele brațelor sunt decorate cu motive vegetale în relief. Pe spate există o inscripție pe două rânduri  încadrată într-un chenar. Crucea este aplecată spre dreapta și prinsă în suport din piatră.

Cod LMI:

PH-IV-a-B-16888

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce

Județ:

Prahova

Localitate:

Călugăreni

Unitate administrativ-teritorială:

Călugăreni

I.D.:

C-014

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply