Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din județul Prahova

Pagină realizată de
Institutul Național al Patrimoniului

www.cimec.ro
Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital

FIND US

Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp B3, parter, sector 1, cod 013701, Bucureşti, România, C.P. 33-90
Telefon: (+40) 021.317.90.72, 021.317.90.63,

LET’S TALK

Apostolache, jud. Prahova: Cruce de pomenire

Descriere:

Crucea pare să fi avut capitel, este prinsă într-un suport de calcar, la bază având un piron de fier. Pe cap are un text în caractere chirilice. Pe partea centrală a crucii se găsesc cinci medalioane circulare exterioare dispuse simetric, cu linia centrelor formând un pătrat, medalionul central (M4) fiind cel mai mare. Acest medalion este decorat cu motive florale, mai exact cu două flori de crin dispuse în oglindă. Celelalte medalioane au inscripționate în interior expresiile: [IC] (M1) si [XC](M5) pe verticală (de sus în jos), [НИ](M2) și [KA](M3) pe orizontală (de la stânga la dreapta), adică o tetragramă dispusă sub formă de romb. Sub medalioane, pe toate laturile piciorului crucii este inscripționat un text în caractere chirilice care se întinde pe mai multe rânduri: latura față = 14 rânduri, L=29 cm, h. li.=7 cm; latura dreaptă = 11 rânduri. Textul este adăugat ulterior, dovada acestui fapt fiind tehnica diferită de inscripționare: în relief în cazul textului de pe latura frontală și în adâncime în cazul textului de pe latura dreaptă. Pe brațe, în colțurile exterioare ale acestora, se observă câte o rozetă.

Pe spatele crucii sunt trasate patru medalioane circulare exterioare, cu linia centrelor formând un triunghi isoscel, fiecare medalion fiind format din două cercuri concentrice. Pe latura din spate a crucii este inscripționat un text cu caractere chirilice (tehnică în relief) care se întinde pe 11 rânduri, având L=30 cm și h li.=6,3 cm.

Cod LMI:

PH-IV-M-B-16880

Categorie:

Monumente memoriale și funerare

Denumire oficială:

Cruce de pomenire

Județ:

Prahova

Localitate:

Apostolache

Unitate administrativ-teritorială:

Apostolache

I.D.:

39C

Fișă analitică de inventariere a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice (FAI-M)*

Share Post :

Leave a Reply